Rear and Cellar Extension in a Conservation Area

Muswell Hill N10, North London 

rear-extension-london.jpg

Status: Built, developed and completed working as Project Architect for and on behalf of Mulroy Architects

Location: London N10 Muswell Hill

Conservation Area: Muswell Hill Conservation Area 

Scope of works: Rear& Cellar Extension, Partial Refurbishment and Rear garden landscape

This is a semi-detached Victorian house which is situated in the Muswell Hill Conservation Area.

This project is very ambitious, and is based on two fundamental requirements: to connect the kitchen, dining-room, games room and garden spatially and visually – these areas being on different levels – and to increase the property’s usable area by building a basement extension which will house utility and storage areas.  

rear-extension-interior-split -level.jpg

In traditional properties which were built in the Edwardian and Victorian periods it is common to find rooms on different levels. This provides the opportunity to create a diaphanous, open space which is open at different levels and heights, and is of great interest spatially, as can be seen in the pictures.

This house is ideal for family life, because parents or other adults can watch over the children while they play, and while others are cooking in the kitchen or chatting in the dining-room.

  

rear-extension-londonl.jpg
rear-extension-london-aluminium.jpg

We are always delighted to hear from you and to speak about your project